chimneyheart pic

"Chimneyheart är en sådan musiker och konstnär, som varit på gång länge, förmodligen hela sitt liv. Liksom alla som gör saker på riktigt och är lite 'för trasiga' och envist vandrande sin egen väg. Som musikälskare har jag under flera år sett Chimneyhearts frånvaro från de stora sammanhangen som ett bevis på hur rutten skivbranschen är. De flesta som har något att bidra med, måste gå den långa vägen.
I en kontext där bra musik och konstnärsskap är i fokus, vore det självklara att Chimneyheart turnerade runt jorden med sin musik sedan flera år tillbaka. Nu är vi inte där (ännu). Kanske för att Chimneyheart inte kunnat placeras in i något 'passande' kommersiellt fack? Eller bara som ett resultat av att skivbolagen sysslar med mainstream-försäljning à la Coca-Cola?

Chimneyhearts musik, är likt allt annat han gör, kravmärkt och på riktigt. Den äkthet som kommer av begåvning och smärta lönar sig alltid till slut. Chimneyheart ger hopp till alla som vägrat. Den så kallade "potentialen" som ibland kanske inte riktigt kommit till sin rätt tidigare, har nu fått falla på plats. Egentligen räcker 'Riktigt bra!' som recension. Allt som funnits med från Chimneyhearts första demos, liveinspelningar, vidare på de första skivorna (äntligen på Spotify!), finns kvar. Men lite mer avvägt och lättlyssnat. Eller helt enkelt bara ännu bättre.

Den som inte blir berörd av skivan "Beginning to see the light" och vistas i min närhet, uppmanar jag att åtminstone låtsas förstå sig på vad som är äkta och 'på riktigt' när det kommer till seriös pop/rock eller kort och gott 'bra musik'... annars finns risken att jag föraktar dig resten av våra liv. Alternativt kan hen sluta leka att hen har ett seriöst intresse och en förståelse för vad som är äkta och bra musik.

Det här är så värt ordet 'musik' och jag kan inte sluta lyssna! Det krävs i regel bara en till två gånger, sedan är man fast! I princip gör det att man har en hel skiva med bra låtar på ytterst lite insats, och det är väl egentligen det som kännetecknar ett bra album. En helhet där man samtidigt kan fördjupa sig i varje låt var för sig.

Att jag sedan har haft turen att få följa Chineyheart närmare än de flesta och vet vad som ligger bakom, i form av kreativitetens baksida gör mig inte mindre imponerad. Tvärtom. Det kan inte bli mer helgjutet än så här. Om Chineyheart läser denna recension så vill jag att han ska veta att han är på rätt spår, precis som han alltid varit!

Omvägarna är en del av resan. Jag rankar din musik högt."

Martin Hedén, Gävle -Sweden 09.06.2014